Cookies

Stora Enso sites uses cookies in order to provide you with the best user experience. You consent to the use of cookies by continuing the use of the site. You can change your browser settings at any time. For further information on cookies, please see our privacy and cookie policy.

     

Accommodation with CLT met the start of the new academic year

​Every year, universities have the same challenge: where to accommodate the freshmen? Especially if the university is growing in amount of students, new accommodation is needed – and it must be available for the students as the new academic year starts.

   

   

Timing was crucial also at the University of East Anglia, where Crome Court, a new 232 room 5-7 storey student accommodation building on the campus of University of East Anglia has recently been completed using Stora Enso Cross Laminated Timber for the superstructure.
The new residence is described by the University as the ‘jewel in the crown’ of its student accommodation.
CLT’s speed and ease of construction was also a major consideration - building with CLT enabled the project to be delivered actually four weeks ahead of the schedule.

This timing was crucial as Senior Estates Project Manager, Martin Lovatt explains “We had 232 students waiting to take up residence. If the building hadn’t been ready we would have had to find accommodation for them within the city which would have cost us a lot of money and a loss of reputation, so it was high stakes.”

Quiet construction
In addition to the speed, CLT was specified for a combination of reasons: in addition to its sustainability benefits, CLT’s suitability for building on a small site with existing residential buildings in use during construction was a key factor. One important factor in being able to use near-by buildings is that CLT is a quiet method of construction.
The residences are set out on an ‘apartment’ arrangement with 8 to 10 en-suite rooms per apartment and a shared kitchen. Individual energy and water usage is monitored to encourage competition between students. The Kitchen and dining rooms are arranged with feature windows that look out to the surrounding landscape. The upper storey bedrooms enjoy long distance views from enlarged full height windows that incorporate distinctive, specially designed, coloured glass fins providing solar shading. There is also a 50m2 communal space on the ground floor which can be booked for events and social occasions.
Wayne Probert, Sales and Marketing Manager, Stora Enso Building Solutions comments “This is a fantastic building in keeping with the University’s world renowned reputation as a heritage architecture site. We’re very excited to have played our part in this achievement”.