Cookies

Stora Enso sites uses cookies in order to provide you with the best user experience. You consent to the use of cookies by continuing the use of the site. You can change your browser settings at any time. For further information on cookies, please see our privacy and cookie policy.

     

Lighthouse Joensuu hyödyntää puuta täysimääräisesti

​Vähemmän kuljetuksia rakennustyömaalle, enemmän tilaa asunnossa ja vähemmän rakennusjätettä. Puurakennus sitoo hiiltä ja tarjoaa muutenkin merkittäviä etuja.

   

Kuvat: Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto & Marco Casagrande

Stora Enso toimittaa puutuoteosat Joensuuhun rakennettavaan, Suomen korkeimpaan puukerrostaloon, joka kantaa nimeä Lighthouse Joensuu. Joensuun keskustaan nouseva 14-kerroksinen talo toimii merkittävänä hiilivarastona. Talon puurakenteisiin sitoutuvan hiilidioksidin määrä vastaa 700 henkilöauton vuodessa aiheuttamia CO2-päästöjä.

Puurakentaminen tarjoaa myös muita mahdollisuuksia hiilipäästöjen alentamiseen: kevyt materiaali vähentää kuljetuksia, kun kerralla pystytään kuljettamaan enemmän elementtejä. Kaikki Joensuun puukerrostalossa tarvittava puutavara mahtuu arviolta alle 50 rekkaan. Jos talo olisi rakennettu betonista, materiaalin kuljettamiseen olisi vaadittu 270 täyttä rekkakuormaa.

Lighthouse Joensuussa suurin osa Stora Enson toimittamista massiivipuuelementeistä on Stora Enson Varkauden tehtaalla valmistettavaa LVL-viilupuuta. Viilupuuta käytetään seinärakenteisiin, ja lattiat rakennetaan Itävallassa valmistetusta ristiinliimatusta puusta, CLT:stä.

LVL on kevyt mutta luja materiaali. Seinäelementteihin on valittu ohut LVL X-laatu, joka takaa materiaalille suurimman mahdollisen lujuuden. Näin talon tulevilla asukkailla on käytettävissään enemmän neliöitä ilman, että rakenteiden stabiilius tai muut rakennustekniset ominaisuudet kärsivät.

Uudet asukkaat pääsevät ihailemaan kaupungin ylle avautuvaa näkymää tilavien asuntojensa ranskalaisilta parvekkeilta. Rakennuspaikalle toimitettavissa LVL-elementeissä parvekkeiden oviaukko on valmiina. Oviaukon kohdalta poistetut LVL-osat käytetään portaiden lattiaelementteihin – tämä on hyvä tapa vähentää rakennusjätettä.




Vastuullinen rakentaminen esillä SuomiAreenassa
Stora Enso rakentaa puisen paviljongin Porissa 16.–20.7.2018 järjestettävään yhteiskunnalliseen keskustelutapahtumaan SuomiAreenaan. Arkkitehti Marco Casagranden suunnittelema paviljonki rakennetaan CLT- ja LVL-elementeistä.

LVL-seinissä olevista pyöreistä ikkunoista tulvii runsaasti valoa sisälle, ja ikkunoiden kohdalta poistetut puupyörylät toimivat pöytinä paviljongissa. Niiden äärellä on hyvä kehitellä uusia ideoita uusiutuvan ja vastuullisen tulevaisuuden rakentamiseen.

Paviljonki esittelee vastuullisuuden lisäksi myös toista puurakentamisen etua: nopeutta. Paviljongin puuelementtien pystytys Porin torille sujuu päivässä.

Myös tämä rakennus toimii hiilinieluna. Siihen on sitoutunut noin 25 tonnia hiiltä, eikä pelkästään viikoksi, vaan myös pitkäksi ajaksi sen jälkeen: SuomiAreenan jälkeen paviljonki siirretään Itävallan Seefeldiin, jossa sitä käytetään vuoden 2019 hiihdon MM-kisoissa.